STRESSTESTEN - ER DU I ALARMBEREDSKAB? I løbet af en normal dag vil det parasympatiske og sympatiske nervesystem svinge lidt op og ned. Man kommer lidt op på mærkerne og falder ned igen mange gange. Sådan skal det være. Uden det sympatiske nervesystem var man næppe kommet op om morgenen eller sluppet levende gennem trafikken. Så det sympatiske nervesystem er ikke af det onde. Det afgørende er, at det sympatiske også lukker ned og lader det parasympatiske nervesystem tage over indimellem.
Og det er her, problemet kan opstå.
Hos mange er det sympatiske nervesystem for dominerende og sætter
os i et konstant forhøjet alarmberedskab, som man også kalder stress, når det bliver kronisk. Kroppen tror, den skal holde øje med mulige farer. Det betyder blandt andet, at vores tanker automatisk kredser om, hvorvidt der er noget, vi har glemt, eller om vi har gjort noget forkert. Vi giver os selv flere bekymringer. Nervesystemet er på vagt. Det er også derfor, det kan være svært at falde i søvn om aftenen, hvis det sympatiske nervesystem er aktivt.
Herunder kan du teste dig selv.
Oplever du, at mindst 3 af de 10 helbredsproblemer på listen er relevante for dig, er det typisk et tegn på, at du har et øget alarmberedskab i kroppen. (Testen er lavet ud fra min egne erfaringer.)
- En følelse af at løbe fra opgave til opgave
- Besvær med at falde i søvn eller vågner i løbet af natten/urolig søvn
- En følelse af ængstelse og uro - svært ved at lade være med at bekymre mig om ting, som er uden for min kontrol
- Mere irritabel end vanligt
- Mave-/tarmproblemer
- Mere glemsom
- Manglende fokus / koncentrationsbesvær
- Manglende lyst til sex
- Uro i kroppen
- Mere træt end normalt
(Kilde:
Bodyfulness - din vej tilbage i kroppen)